Rowy – rybactwo i dania z ryb

Co roku wiele osób decyduje się na spędzenie wakacji nad Bałtykiem, z uwagi na niezwykłe walory krajobrazowe i przyrodnicze okolicy, bliskość licznych rezerwatów i parków narodowych, chroniących cenną faunę i florę, coraz lepiej rozwiniętą bazę noclegową, rosnącą ilość atrakcji turystycznych, restauracji i kafejek, oraz ślady tradycyjnej kultury i sztuki mieszkańców Pomorza. W porównaniu z wypoczynkowymi miejscowościami za granicą, ceny w Polsce są zwykle niższe, aczkolwiek kurorty o wyższym standardzie bywają drogie. Gościom, którzy korzystają z noclegów (np. sprawdź noclegi Rowy na meteor-turystyka.pl ) miasto oferuje także dostęp do bogatej bazy gastronomicznej, specjalizującej się w daniach rybnych, przyrządzanych z łupu przywożonego codziennie przez rybaków na kutrach.

Szczególną atrakcją dla gości są dania ze świeżo złapanych rybek, dowożonych regularnie przez kutry rybackie. W Rowach znajduje się przystań dla łodzi, w której do nabrzeża może cumować wiele kutrów jednocześnie. Wejście do portu uważa się za dosyć trudne, ponieważ na dnie znajduje się sporo mielizn, na których można utknąć i uszkodzić łódź. Tutejsi rybacy znają na pamięć okolicę, pewnie i spokojnie prowadząc swoje kutry do celu. Warto czasami przyjrzeć się ich pracy, poobserwować manewry podczas wyjścia w morze i powrotu do bazy, zobaczyć jak przebiega rozładunek. Wiele rodzin trudni się tu połowem od pokoleń. Podczas wizyty w porcie rybackim można kupić świeżutką rybkę prosto od ekipy wracającej z połowu. Miłośnicy gotowania spróbują własnoręcznie przyrządzić danie ze świeżych owoców morza, korzystając z dobrze wyposażonej kuchni w swoim ośrodku wczasowym lub domku, lub opiekając potrawę na grillu. Świeże, smaczne i zdrowe jedzenie, własnoręcznie przygotowane i podane podczas obiadu dostarczy wspaniałych wspomnień i na długo zapadnie w pamięć całej rodzinie.

Co jednak mają zrobić ci, którzy nie lubią gotować? Dla turystów, którzy spędzają wczasy nad Bałtykiem, otworzono liczne restauracje, kafejki i smażalnie ryb, specjalizujące się w daniach z owoców morza. Z pewnością warto od czasu do czasu wybrać się tutaj na posiłek przygotowany na bazie ryb. Smakosze tafią tutaj na sałatki z rybą, dania smażone, grillowane, zapiekane i podawane na różne ciekawe sposoby. Warto jednak dowiedzieć się, czy dana restauracja faktycznie podaje świeże ryby zamiast mrożonek, aby uniknąć rozczarowania.

Jedno przemyślenie nt. „Rowy – rybactwo i dania z ryb

  1. Ale bym zjadł taką pyszną rybkę, nad Bałtykiem są najlepsze dania z rybami, bo świeżo złowione, ze świeżymi składnikami, aż się głodny zrobiłem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>